Blogg

Månsmöte 14 november

Thomas Andersson från Norra Älvsborgs RäddningsFörbund NÄRF informerade under en dryg timma ett 30-tal medlemmar i Skoftebyföreningen om både faror och hur du skyddar dig mot olyckor i hemmet om det börjar brinna. Thomas poängterade vikten med att ha färska batterier i våra brandvarnare, Kontroll att varnaren fungerar bör göras minst en gång i kvartalet. Viktigt var också att vara försiktig när man laddar sin elektroniska utrustning. Ladda ej telefonen under natten, ha den under uppsikt. Även om det är mysigt med gammal julbelysning bör man vara aktsam och vara uppmärksam på dåliga och trasiga sladdar. Thomas lade också mycket tid på att påtala vikten av att vara försiktig med  levande ljus. Thomas avtackades med några av föreningens böcker och en varm applåd. Efter kaffet och smörgås var det dags för den sedvanliga lottdragningen innan lokalen tömdes på gäster. 

 

Månadsmöte 24 oktober

Ett oerhört uppskattat återseende, Johan Frendberg på besök och gjorde ingen besviken. Inför ett nästan 50-tal bland publiken började Johan berätta om sin succéartade föreställning om Trollhättesonen Peter Lemark, som gått för utsålda föreställningar i Trollhättan och som återkommer 2025 och dessutom skall bli en Sverigeturné. Kvällens musik blandade Johan friskt allt från Evert Taube, Cornelis Vreeswijk till Elvis Presley och däremellan Paul Simon och givetvis Peter LemarkJohan var också stolt över att få stå för musiken när FC Trollhättan marscherar in på Edsborg med låten Ett troget hjärta. Kvällen fylldes med massa bra musik och trevlig stämning. Kaffet och mackorna fick också välförtjänt beröm. Klockan passerade 20.00 innan alla vandrade hem.

                  

 

Månadsmöte 26 september

Torsdagen den 26 september och hösten hade smugit in på husknuten, Trots det lite småruggiga vädret ute hade ett nästan 60-tal besökare hittat in i värmen i Valkyrian. Kvällens gäst var Robert Ciabatti inbjuden för att berätta om sin familjs resa från Italien till Trollhättan. Pappan Vasco Ciabatti var en keramiker i sitt dåvarande hemlandSonen Robert berättade att han ägnat mycket av sin tid till politiskt arbete och nu efter pensionen blev han en uppskattad målare som ofta visat upp sina alster. Mycket tid lades i hans berättelse om hur tiden fördrevs både i Sverige och Italien under andra världskriget. Robert berättade att hans stora problem just nu var att hans italienska språkkunskaper var lite dåliga. Robert avtackades med en varm applåd och några av våra böcker, Därefter inbjöds till kaffe och en tunnbrödsrulle med en italiensk touch. Mötet avslutades med lottdragning. 

     

 

Månadsmöte 5 september

Till Valkyrian för Höstens första möte i årets varmaste dag. Idag kom Marianne från Fritorps gård och berättade om sina äppelkunskaper. Gårdsbutiken har många läckerheter, som man kan inmundiga där eller köpa med sig hem. De har ett mathantverksafari både vår och höst, där man kan äta något enkelt, fika med hembakt och titta runt i musteriet och trädgården. Man kan dessutom handla med något från gårdsbutiken. Du kan sitta i trädgården och smaska på godsaker, vid dåligt väder går vi inomhus. Boka vid större sällskap. I oktober har man Äpplets dag med utställning och provsmakning. Fika, varm soppa, trädgårdsvandring, guidning av musteriet, tipspromenad, lotteri. Butiken är öppen året om. Här görs presentlådor. Använder du inte din frukt, då kan du lämna in den hos Fritorps gård. Vi fick provsmaka och köpa av deras läckerheter. Marianne tackades för sitt framförande. Vi applåderade och intog kaffe med äpplepaj, dagen till ära. Dragning av vårt lotteri med kaffe och godis vinster avslutade mötet.

 

SLUSSTIAN den 29 maj

Svar på tipsfrågorna:

FRÅGA I

Hur mycket är höjdskillnaden mellan Havet och Vänern ?

1. 68.6 meter  X. 43.8 meter  2. 39.7 meter

FRÅGA II

Den norske kungen Harald Hårdråde lär enligt historien ha tagit sig upp för Göta älv med en krigsflotta på 60 fartyg. Fallen vid Lilla Edet, Trollhättan och Vargön utgjorde naturliga hinder och man fick dra fartygen på land förbi dessa.

Vilket år var detta?

1. 1442  X.1064  2.942

FRÅGA III

Slusskaffèt har tidigare varit vilorum för slusspojkarna, som drog skeppen mellan slussarna i trappan.

Vad kallades huset då?

 1. Jeriko X. Gula Villan 2. Fortet

 

FRÅGA IV

Vattenvägen till Värnen kan innebära en del start och stopp.

Hur många broar, tunnlar och slussar måste man passera?

1. 24st  X.18st  2.32st

 

FRÅGA V

De maximala måtten för fartyg i Kanal är

Längd 88 meter, Bredd 13,20 meter, Djup 5,40 meter.

Men vad är den maximala mast höjden?

  1. 32 meter X. 29 meter  2. 27 meter

 

FRÅGA VI

Detta kors finns här uppe på berget.

Men vad heter detta kors?

      1. Slusskorset X. Bergskorset  2. Sjöfararkorset

 

FRÅGA VII

På Åker bodde Nils Ericson Under tiden han var Chef för Västra kanaldistriktet. Utöver Sluss och kanal- byggen är Nils Ericson också känd som Järnvägsbyggare.

Vad heter Nils Ericsons kända broder som flyttade till USA?

  1. Olof Ericsson X. Leif Ericson  2.John Ericsson

 

FRÅGA VIII

År 1780 var farleden utbyggd så man kunde segla från Göteborg till Åkersvass. Här fick man lasta av för att frakta på land.

Vad var namnet på den bro som byggdes för att  transportera vidare mot Kafledammen?

  1. Anderssonska träbron  X. Albertssonska träbron  2.Antonssonska träbron

FRÅGA IX

Trollhätte kanal trafikeras sommartid av tre vita turist båtar som går mellan Göteborg och Stockholm. En av båtarna är från 1874.

Vilken av båtarna är detta?

 1.M/S Diana  X.M/ S Juno  2.M/S Wilhelm Tham

 

FRÅGA X

Byggnaden här som används som kontor idag har under en period varit sjukhus.

Vad vårdades patienterna för här?

  1. Pesten  X. Kolera  2.TBC

Snöret är 3,68 meter Skoftebyföreningen tackar alla deltagarna och önskar en trevlig sommar, så ses vi i höst igen. 5 SEPTEMBER i Valkyrian.

 

 

Måndssmöte den 16 maj

 

Trots att temperaturen utanför Valkyrian visade drygt 20 grader varmt hade ett 30-tal medlemmar bänkat sig för att lyssna till en av Trollhättans profiler, Sven-Åke Strandlind med smeknamnet “Kråka”. Han var inbjuden att berätta om sitt liv både som handbollsspelare och politiker. “Kråka” var en framstående handbollsspelare under åren 1959 – 1984. Han spelade i flera lag bl.a. KFUM Trollhättan och Wasaiterna i Göteborg. Smeknamnet “Kråka” gav vännerna honom efter han fått ett slag i huvudet och dom tyckte han kraxade som en kråka.  

Sven-Åke, född i Lilleskog 1942 men flyttade redan som 3-åring till Trollhättan. Efter skolgången började han på Nohab. Redan på Nohab blev han politiskt aktiv, mellan åren 1989 och 1991 utsågs han till kommunalråd i Trollhättan och satt som ordförande i skolnämnden i många år. Han var också med att startade Kraftcentrum 1993, en träffpunkt för arbetslösa ungdomar. Sven-Åke hade mycket att berätta och tiden rann iväg. Tiden som handbollsspelare och musiker hanns inte med utan han erbjöd sig att komma åter. Träffen avslutades med korv, bröd, kaffe och kaka och därefter ett lotteri innan det var slut för i afton. 

 

 

Månadsmöte 18 april

Smörgåsfaten var laddade med bredda smörgåsar där varken ost eller leverpastej saknades. Inger huserade i köket och fixade kaffet. Bord och stolar var utplacerade och fint dukade med koppar och fat och allt som hör till. Utanför fönstren sken fortfarande solen och termometern visade på 5 plusgrader. Nu väntade vi bara på kvällens underhållning. Från Grums i Värmland hade vi bjudit in Gunnar Svensson. Gunnar som är en riktig virtuos på både att spela och sjunga. Han fick en saxofon när han var fem år och fick träna i garaget och han bevisade att träning ger färdighet. Givetvis började han med “Vi kommer från Värmland”. Han blandade sång, musik på saxofon och roliga historier från Värmland. Han drog ner mycket skratt och applåder. Innan kaffepausen fick han igång publiken i allsången “Dagny”. Efter kaffet fortsatte Gunnar och fick inte sluta förrän efter ett extranummer. Publiken ett knappt 50-tal njöt i stora drag och sjöng gärna med i många sånger.

 

ÅRSMÖTE 2024  7 Mars

Årsmötet 2024 inleddes med att vårt tidigare kommunalråd Gert-Inge Andersson var inbjuden att inför den tappra skaran av åhörare berätta lite ur Trollhättans industriella historia. Gert-Inge höll intresset uppe i 45 minuter och berättade mycket om kanalen och älvens betydelse för staden. Älven har varit oerhört betydelsefullt för stadens utveckling. Bl.a. startade Vattenfall sin verksamhet här under ledning av Vilhelm Hansen. Industrier som haft en avgörande betydelse för Trollhättan var bl.a.  NOHAB som sedan både SAAB och Flygmotor (GKN) växte fram ur. E45 byggdes ut men man slutade i Älvängen med den 4-filiga vägen. Tack vare tidigare statsministern Göran Persson, som skakade fram 2 miljarder kr kunde man bygga hela vägen till Trollhättan. Gert-Inge avtackades med både blommor, böcker om Skoftebyn och en välförtjänt applåd. Efter kaffet vidtog de sedvanliga årsmötesförhandlingarna som inte bjöd på några överraskningar. Styrelsen blev omvald med enda förändringen att Stig Widén och Roland Augustsson bytte plats.

 

Månadsmöte 15 februari 2024

Mörkret smyger sig på utanför Valkyrian men inne är det varmt och gott. Kaffegruppen har jobbat och gjort lokalen gemytlig. Kaffekoppar och levande ljus trängs på de dukade borden. Ett 40-tal har bänkat sig runt borden och väntar otåligt på kvällens underhållare. Henrik Strömberg, sångare i dansbandet Scotts från Lidköping har åter besökt oss på sin soloturné. Han börjar i ett högt tempo och ökar efterhand. Låtar både från tiden i Scotts, Sven-Ingvars, Vikingarna och även Jerry Williams. Publiken var med på noterna och klappade med i musiken, Det bröts för en välbehövlig kaffepaus innan Henrik avslutade i ett om möjligt ännu högre tempo. Efter Henrik blivit avtackad tvingade publiken honom till ett extranummer.  

 

Månadsmöte 25 Januari 2024

Ett 20-tal hade i eftermiddag letat sig till Valkyrian för Skoftebyföreningens första medlemsträff för 2024. Ett öppet hus som flyttat från föreningslokalen i Skoftebyskolan till Valkyrían. Valkyrians övervåning som fr.o.m. den 1 februari kommer att fungera som vår föreningslokal. De första knackade på dörren några minuter efter vi öppnat kl. 15.00. Dessa 7-8 stycken runt bordet satt sedan länge och tittade i våra fotopärmar och diskuterade gamla Skoftebyminnen. Ytterligare ett 10-tal letade sig in i värmen för en kopp kaffe med tilltugg och dök ner i våra pärmar, kaffe, lotter och en och annan bok inhandlades. Klockan närmade sig 20.00 och de sista tackade för sig och lämnade lokalen. 

 

 

Månadsmöte 14 December

Det varma skenet inifrån Valkyrian lockade och inne i lokalen var full aktivitet på kaffekommittén, det dukades till möte. Kaffekoppar, lussekatter och pepparkakor trängdes med juldekorationer, På scenen riggade kvällens underhållare Thorgny Skantz sin utrustning, Thorgny som till vardags är kantor inom Svenska kyrkan var inbjuden till att sjunga och spela melodier förknippade med julens högtid. Thorgny berättade att han var totalt vilse i Skoftebyn, lämpligt då att han fick boken “Vandring i Skoftebyn” Han blandade religiösa sånger med profana. Sångstunden avslutades som sig bör med O helga natt. Efter kaffe, tjöt, och lottdragning avslutades kvällen med att alla önskade varandra en God Jul och ett Gott Nytt År, 

 

Månadsmöte 16 November

Säg glass i Trollhättan och då tänker säkert de flesta på vår glasskung Glass-Oskar eller Oskar Olsson som han hette. I kväll hade vi besök av en arvtagare till Trollhätte-glass, Johan Bohlin från Bohlins glass. Ett 35-tal medlemmar hade trotsat det kyliga novembervädret och letat sig in i värmen i Valkyrian. Johan Bohlin är sonson till glassmästare Tore Bohlin som arbetade på Trollhätte-Glass. Kuriosa farmor Valborg har varit medlem i Skoftebyföreningen. I samband med att SAAB presenterade en ny bilmodell 1993 tog Johan och hans far Kent fram en glasstrut som döptes till SAAB-struten och som senare bytte namn till Trollhättestruten. Struten delades ut på Drottningtorget i samband med SAAB, 120 000 strutar gick åt. Johan och hans far försökte 2020 att köpa ÅSE-glass men fick nej, senare gick ÅSE-glass i konkurs och Bohlins glass flyttade tillverkningen till Ängelholm. Sortimentet ändrades då när man inte fick de råvaror man tidigare använt. Johan var på ett strålande prathumör och var nästan svår att få tyst på. Han var oerhört stolt att han blivit inbjuden till vår förening Han hoppades också att kanske få komma tillbaka. Till kaffet serverade Johan Bohlin sin berömda SAAB-glass, framtagen till introduktionen av SAAB 9´3 1993 

 

Månadsmöte 19 Oktober

Vintern gjorde sig påmind utanför Valkyrians väggar denna kväll när medlemmarna i Skoftebyföreningen samlades för oktober månads samkväm. Borden var i vanlig ordning dukade för kaffe, smörgås också den lilla kakan. Alla var förväntansfulla och såg fram emot kvällens underhållning. Bröderna Djup från Skaraborg har vi alla lyssnat till, i kväll hade vi nöjet att lyssna till Pelle Djups son Anders. Underhållning inleddes med att hylla Lars Berghagen som tragiskt lämnat oss. Då fattades varken, Sträck ut en hand eller Teddybjörnen Fredriksson. Anders fortsatte med ett potpurri av Sven-Ingvars melodier. Efter Evert Taube och Alf Robertssons melodier blev det paus med tillhörande kaffe. Efter lottdragningen tog Anders ny fart och då kom det vi förmodligen alla väntat på, ett axplock av Bröderna Djups musikaliska skatt. Anders avslutade med två egenkomponerade melodier Älskling och Jag har polerat min Cadillac. Publiken tvingade upp Anders för ett extranummer och därefter var kvällen över och alla lämnade lokalen med ett brett leende på munnen. 

 

Månadsmöte 28 September

I kväll var Dennis Haglund utlånad från Föreningen Trollhättebor att inför ett drygt 50-tal medlemmar berätta och visa bilder över flera av Trollhättans äldre profiler. Hans berättelse började med Gustav Larsson, även kallad siluettmålaren, som under andra halvan av 1800-talet målade tavlor, som främst såldes till turister, Gustav Larsson avled 1917. Vidare berättade Dennis om flera av de gamla profilerna, ett gediget arbete han gjort med att ägna timmar åt kyrkoböcker och släktforskning för att få fram alla data om dessa personer. Oskar Lundin, Glädjen är väl ett namn som många hört talas om, han var mest känd för att gå runt och sälja skosnören. Oskar hade 11 barn. Han dog 1950 och ligger begravd på Håjums begravningsplats. Nils, eller Nisse Dahl var också en välkänd profil på Trollhättans gator, kanske mest känd för sin styrka i händerna och inte minst när han gick i musikkåren på musikens dags. Nisse avled 1980. Rosenberg med sin hund Anja berättade också Dennis om, välkänd med sin hund som numera ligger begravd i Lilla Edet. Kvällen avslutades med att flickorna i köket dukade upp äpplekaka med tillhörande vaniljsås. Efter lotteriet och sedvanligt tack för en trevlig kväll vandrade mötesdeltagarna hemåt i mörkret.

 

BILCYKELPROMENAD 9 SEPTEMBER

Årets bil/cykelpromenad genomfördes denna lördag i ett strålande höstväder. Ett antal frågor var utplacerade på en 2,5 km lång promenadsträcka som handlade om allehanda frågor, t.ex var kommer namnet Anita från, när byggdes Rysskranen? Efter promenaden bjöds det in till korv, bröd och kaffe i Valkyrian som våra damer fixat till. Trots ett lite svikande besöksantal var man nöjd, eftermiddagen gav också 2 nya medlemmar till föreningen. 

 

ÖPPET HUS 31 AUGUSTI

Klockan i Trollhättans stadskyrka slog vackert och aviserade att klockan blivit 15.00 och att dörren till Skoftebyföreningens första möte för hösten började. Som tur var hade kaffet hunnit rinna ner då de tre första redan stod på tröskeln och ville komma in. Våra pärmar med gamla foton från Skoftebyn uppskattades då man hittade foton från många av sina nuvarande hus och bebyggelse, Snart dök fler gäster upp och fördjupade sig i de foton som finns. Flera hann knappt dricka kaffe eftersom intresset för gamla Skoftebyn tog över. Eftermiddagen och kvällen får betecknas som en framgång med flera besökare.

 

FAMILJEDAG SLÄTTHULT 24 MAJ

En underbar dag med fint väder och korv med bröd. Den nyrenoverade Slätthultsgården visade upp sig från sin bästa sida. Många gick poängpromenaden och någon hade svårt att hitta snitslarna för att följa tipspromenaden. Dagen blev lyckad trots att ingen gissade rätt summa på innehållet i pengaburken. Närmast var en gissning på 500:-, som då inte var det rätta.

 

MÅNADSMÖTE 4 MAJ

 

 Sol ute sol inne, sol i hjärta sol i sinne. Staben i Skoftebyföreningen bereder goa mackor som avslutas med några vindruvor som kronan på verket. Borden vårdukas med vackra dukar och ljusa servetter. Glatt småprat och skratt höres i Valkyriasalen i väntan på hedersgästen. Dagen till ära har vi lyckats boka in Niclas Karlsson från Blomhuset. Folk droppar in och väljer ut en bra sittplats. Nu fyller Blomhuset 60 år vilket är värt att fira vid denne hederssamma butik som startade 1963. Niclas pratar om snittblommor och hur man kan blanda till en fantasifull vacker bukett. ”Do it by yourself” sa Niclas så käckt. Man ska inte ha för höga vaser till sina blommor. På Nobelmiddagarna får inte vasen vara högre än 17,5 cm. Man kan plocka sommarblommor från trädgården och gärna blanda in lite vilda blommor. Niclas har själv aldrig blommor hemma, nä det tror vi inte på. Niclas visade upp flera blomsteruppsättningar som de anställda gjort. Hortensian är Niclas favvoblomma, som han älskar. På fest ska man gärna ge en rosa bukett tilll värdinnan, så blir hon glad. Nejlikan är en väldigt hållbar blomma. Man kan sätta blommor i små glasrör, det behöver inte vara vaser. Det kan vara lite fantasifulla buketter även till begravningar. Det kan också vara en korg full med blommor som man blir glad av. Niclas gav oss också en lapp med 10 % i hans butik. 7 växter lottades ut. Medlemmarna fikade och tog blomlotter i en rask fart. Men även fina kvällar har ett slut så även denna. Men en fin trevlig kväll var det.  

 

 

 

Medlemsmöte 20 april

 En underbar dag med en sol som sken så grant som aldrig förr. Anita slår in vinsterna till dagens lotteri och kaffe kokas  i mängder i kökets kannor. Sonja, Inger och Janne brer mackor för glatta livet   och borden dukas . Goda mackor med vindruvor på. En stor lottring togs fram för vi väntar en anstormning av besökare. Henrik Strömberg ska komma så vi räknar med fullt hus.  Henrik tar fram gitarr och tekniska prylar och börja spela. Fullt med folk i lokalen och vi alla junger med. Leende guldbruna ögon låter smäktande. Han spelar låtar från 40-talet och har en underbar stämma. Hallå du gamle indian låter kul när alla stämmor hörs. Han spelar låtar från många epoker och vi stämmer in. Lite paus med kaffe och macka. Lotteridragning och Henrik lyckades dra högvinsten, Grattis.  Därefter spelade Henrik ytterligare en stund tills det var dags att gå hem till stugorna i Skoftebyn. Många vill se Henrik igen, vilket vi får ha i minnet.   

 

 

 

 

 

 

 

Årsmöte 9 mars

Många av våra medlemmar kom glada till  kropp och själ. Lotter såldes i parti och minut. När belysningen dämpades förstod vi att mötet var nära. Göran Hellstrand berättade från sin bok Tjuven i Härtum.  Boken är en helt sann berättelse om Oskar från Hjärtum som satt i Sveriges alla 10 fängelser då han inte kunde hålla  fingrarna i styr. Oskar föddes år 1869 och hade ett spännande liv med alla kvinnor som föll som käglor för honom,  men fick sitta i fängelser större delen av sit liv. Oskar var inte burdus utan var en snäll gammledags tjyv som ville så väl,  men det blev så fel. Han stal aldrig från kvinnor som han hade ett gott förhållande till och stal inte heller från sina många vänner som hjälpte honom i Sverige. Hans högsta önskan var att hitta sig en fru och bilda familj med mång barn. Han skrev mycket och det är från hans skrifter som boken sammanställts. Göran Hellstrnad har samlat material om Oskar under 5 år som nu blivit en fin bok. När poliskommissarierna hittade honom, så fördes han tillbaks till fattighuset  i Hjärtum, där han bodde. Han skrev många kärleksbrev till sina kvinnor runtom. Göran avtackades med applåder samt en bok från Skoftebyn. Därefter var själva Årsmötet efter sedvanlig dagordning med valen som skulle utföras. Bernt Berggren var mötesordförande och sekreterare var Inga-Lill Andersson. När mötet var avslutat bjöds till kaffe med goda bakverk. Vinsterna till lotteriet fanns sina ägare.

Göran Hellstrand

 

Månadsmöte 16 februari

16 februari och äntligen fick vi träffas igen på medlemsmöte i Valkyrian. Kaffegänget satte igång att breda goda countrymackor (bondmackor) med prickig korv samt ost o tomat på. Borden dukades och det såg väldigt stiligt ut i salen. Lite nya blommor  i  fönstren, inte levande men ändå. Strax kom Petra Wallers band och bar in sina musikinstrument. Vinnarbordet dukades upp med alla fina vinster som inhandlats. Och minsann kl 17 började folk ramla in och vi visste att det skulle bli många, så tur om de kom tidigt. Lotter såldes i parti och minut.  Petra övade sina sånger och såg till att mikrofonen fungerade med ett bra ljud. Ljuset dämpades och blev lite beslöjat i den nu med folk fullsatta lokalen. Fler stolar fick bäras ned.  Ordförande Bernt Berggren hälsade musikbandet Petra & The Hayweeds och alla medlemmar välkomna. Man började med en go bugglåt så att det började spritta i benen ”Run to run” och Petra sjöng. Man hade med två gitarrer och ett elpiano. Sedan blev dct en lite lugnare låt men  tyvärrr så hördes inte texten vad låten hette. Sedan kom en spansk låt El Camino. Och de vackra låtarna avlöste varandra. Efter en stund var det dags för kaffe med god macka. Och Jan Andersson skötte lotteridragningen så att rätt vinst  hamnade hos rätt person. Efter en stund när medlemmarna pratat färdigt satte musiken igång igen. Musikbandet avtackades med varma applåder samt att de fick en bok av oss. Till slut blev det den eviga refrängen med att borden dukades av och skoftebyborna tågade hem till sina stugor. Men vi hade fullt i lokalen med personer som besökte oss. Bernt Bergren tackade och hälsade alla välkomna nästa gång igen. Ute var det lite vårlikt i luften.